[PDF] ↠ Unlimited ↠ Sinergi : by Hilal Asyraf ✓

By Hilal Asyraf | Comments: ( 122 ) | Date: ( Jan 21, 2020 )

Dua sahabat, Rasyid Zakwan Asid dan Irfan Hakimi Irfan , belajar di University of Yarmouk, Jordan.Ukhuwah mereka memberikan kesan kepada masyarakat sekeliling Konflik mula timbul dengan kehadiran Sara Nasuha.Konflik ini bukan konflik dengki mendengki tetapi konflik untuk menjaga kelangsungan ukhuwah itu Mereka jatuh cinta kepada Sara Nasuha, dan masing masing tidak peDua sahabat, Rasyid Zakwan Asid dan Irfan Hakimi Irfan , belajar di University of Yarmouk, Jordan.Ukhuwah mereka memberikan kesan kepada masyarakat sekeliling Konflik mula timbul dengan kehadiran Sara Nasuha.Konflik ini bukan konflik dengki mendengki tetapi konflik untuk menjaga kelangsungan ukhuwah itu Mereka jatuh cinta kepada Sara Nasuha, dan masing masing tidak pernah meluahkannya.Hinggalah satu hari, Irfan menceritakan rasa hatinya kepada Asid Asid untuk beralah dalam senyap tetapi cintanya juga amat mendalam membuatkan dia sukar untuk kekal tenang Lalu ukhuwah mereka berdua terganggu.Sekumpulan pelajar bermasalah Disaster Five tidak senang dengan imej bersih Asid dan Irdan Konflik dua sahabat diambil sebagai peluang keemasan bagi merosakkan ukhuwah mereka.Kes menjadi rumit apabila muncul watak misteri di sebalik kejadian pecah rumah.Tambahan pula Irfan terjebak dalam perangkap


  • Title: Sinergi
  • Author: Hilal Asyraf
  • ISBN: 9789830972503
  • Page: 418
  • Format: Paperback

About Author:

Hilal Asyraf

Muhammad Hilal Aysraf bin Abd Razak berasal dari Johor Darul Takzim Anak sulung daripada empat orang adik beradik ini dilahirkan pada 16 Januari 1989 Mula serius menulis sebaik sahaja masuk ke tingkatan enam dan kini, telah menamatkan pengajian dalam bidang Usuluddin di Universiti Yarmouk, Jordan dengan terus aktif di dalam bidang penulisan.Beliau menulis Buku Motivasi, Novel Islamik, dan Kumpulan Cerpen.Selain giat menulis novel, bekas pelajar Ma had Attrabiyyah Al Islamiyah MATRI Perlis ini juga giat menulis artikel artikel tazkirah, manajmen qalbu dan perkongsian di lama blognya LangitIlahi



Comments Sinergi

  • Hidayah NH3 + 1

    Ya Allah! Kalau ada rating lebih drp 5 bintang, i'll sincerely give more than just five stars. Kau tanya akuKenapa aku tidak melepaskanmuWalau kau mencalarkan hatikuWalau diriku kau tinggalkan beribu batuJawapanku hanya satu"Sebab aku saudaramu!"Pastinya keimanan mendahului kata-katakuSebelum ia ku lancarkan keluar menyentuhmu.Semua tentang keimanan. imananan!!


  • anahashim

    Some of the words,phrases,sentences that make my heart beating fastQudwah qabla dakwah : tunjuk contoh sebelum menyampaikan(pg 25)Dua orang yang bersama-sama,mampu menghasilkan sesuatu yang lebih daripada dua orang mampu lakukan,sesuatu yang luar biasa.Itulah makna sinergi.1+1=3,bukannya 2(pg 26)"apakah kau pernah berjalan di satu tempat penuh duri,umar?"Saiyidina umar menjawab,pernah.Ka'ab bin Malik bertanya lagi:"apakh yang kau lakukan?""Aku singsing kainku agar tidak tercarik pada duri,kemudi [...]


  • Bashir IbnDzul

    1+1 = 3. Nak tau?Itulah kuasa keimanan.


  • Cik Aini

    Kali ini sudah masuk novel ketiga Hilal Asyraf yang saya langsai pembacaannya. Mungkin kerana saya membandingkan tulisan kali ini, masih dengan tulisan pertama beliau, VT, saya tetap menganggap tulisan ini baik, walaupun mungkin tidak dapat memberi kesan terhadap saya sebagaimana VT.Seputar kisah adalah di Jordan, tempat di mana penulis sendiri belajar. Mujur dan syukur, kali ini, banyak yang saya pelajari tentang kehidupan pelajar di Jordan. Semestinya saya merasakan ini pengalaman penulis send [...]


  • Az ZahraIslam

    I love this novel. This is an amazing novel that I ever read so far. I don't know what to write about in this review but I want you( dear readers who potential reading this novel) know that once I read it, it do touch my heart and open one's mind. Might be same like you when you read this book. A little bit about this novel it is about friendship which is 'eeman-oriented'. MashaALLAH with eeman it will create something extraordinary. Believes in ALLAH :)


  • Hudanothing

    setendah rendah ukhuwah ialah bersangka baik,Rasyid Zakwan tersilap sangka pd Irfan Hakimi kerana menyangka bahawa Irfan menyukai Sara Nasuhapa-rupanya Irfan menyukai kakak Sara Nasuha. selicik-licik disaster 5,ada lagi yg lebih besar dendam n kelicikannyaiaitu SECRET. sinergi~1+1=3


  • Mi_kan

    Hebat buku ni! kepimpinan, ukhwah islamiah dan methode dakwah antara perkara yang ditekankan.apa yang terlaksana dalam buku ini adalah impian saya yang sudah lama idam-idamkan.Moga ia menjadi realiti dalam bi'ah sekolah saya!


  • Hidayah Bani

    Alhamdulillah,satu cerita yang menarik dan membinanyak berkisarkan tentang ukhuwah dan iman,novel tarbiyah yang membinarlatar belakangkan Jordan,tempat penulis belajarills yang digunakan untuk membuat tautan hati bersama2 saudara2 yang lain.


  • Nining Ngadimun

    I can sense that I'm so gonna love the novel even before I started reading the first chapter. The author's humble words in the Preface touch good hearts. Follow up: Best gilerrrrr!!! Finished reading within a week! So engaging! One of the best tarbiyah novels I ever read! Four stars.


  • Ahmad Najmi

    A refreshing book with the main theme of friendship and trust with the mix of jealousy, revenge and obedience to the practice of Islam. Recommend to those seeking a well-written novel on friendship. The book in Malay language though.


  • Biskut coklat

    sesetengah orang kata buku ni best, setengah lagi kata tak best.tapi setelah membacanya, saya dapati banyak nilai islam yang ada dalam buku ini tidak ada pada umat islam zaman ini. kepada yang belum membaca, DONT JUDGE A BOOK BY IT'S COVER.


  • ashyikin ahmad

    best book ever


  • Atina

    'Dua orang yang bersama-sama,mampu menghasilkan sesuatu yang lebih daripada dua orang mampu lakukan,sesuatu yang luar biasa.Itulah makna sinergi.1+1=3,bukannya 2.' Sejujurnya, saya suka kisah yang berlatar belakangkan di Jordan ni. Kisah mengenai dua orang yang bersahabat, Rasyid Zakwan dan Irfan Hakimi. Saya rasa tak perlu kot saya ulas panjang-panjang. Banyak point yang saya dapat dalam novel Sinergi ni. Hihi. Dan yang paling terkesan pada saya ialah: -Qudwah qabla dakwah -"Dua orang sahabat y [...]


  • Qurratu Nabilah

    alhamdulillah saya sudah khatam novel ini 2 kali.mun membacanya berulang kali tidak pernah membosankan.buku ini menceritakan kisah persahabatan antara asif dan irfan yang begitu menarik.nergi 1+1=3 kasih sayang hanya kerana Allah mengatasi segalanya.lalui novel ini saya juga belajar yang dugaan dalam dunia dakwah di era ini semakin mencabar dan kita sebagai para daie harus lebih bersedia dan menjadi lebih hebat berbanding musuh-musuh kitatambahkan ilmu dan kuasainya.ntapkan iman


  • Amiera Shahrir

    AlhamdulillahIt was really awesome books! Way how we can keep our ukhuwah and to care of our ImaanI want to make this story become real between my bestfren and I. so real lah eheh~this book make me feel that Islam yes Islam is the beautiful religionYou have to grab this book it is about friendship really meaningful.icelessGood job to bro hilal asyraf May Allah bless him :)


  • Asilah

    Ok dah lama nak baca buku ni.Dari 2011 lagi.Then,Alhamdulillah 2013 I've finished reading it.For me who dreams to continue my study in Jordan but my destiny is here,Malaysia.So,I enjoyed reading this book because the setting is Jordan.Ok tell about the twin girls in this book,I think it has relation with the author because his wife also has a twin.In this book the Author emphasize on 'IMAN'.How important it is for a Muslim.


  • Elfarisi

    " Buku ni menarik minat untuk meneruskan pengajian di bumi ardhu kinanah Jordan Sebaik sahaja usai SPM beberapa tahun lalu mula mengintai peluang untuk meneruskan hajat utk belajar di luar negara Alhamdulillah niat disokong oleh ibu bapa dan kini saya sedang meneruskan pengajian saya di tahun 3 di Universiti Mutah, Jordan"


  • Amirah Hasanah

    sangat bermanfaat . memberi nilai motivasi agar kita sentiasa mendekatkan diri kepada tuhan pencipta sekalian alam dalam apa jua yg kita lakukan di muka bumi ini. menitik beratkan tentang nilai persahabatan yg berdasarkan nilai keimanan.


  • Ilham Shukry

    garapan yang betul-betul menusuk ke kalbu.tiap bait perkataan sememangnya mampu memberi satu impak


  • Boseyong303

    terima kasih


  • Afdol Ghaži

    Terbaik. Watak yang dibawa oleh dua sahabat tersebut memang menarik.


  • bahiyah jazlansanadi

    buku yg sgt bagus dan menarik.ubsur dakwah yg santai.ikatan ukhuwwah yg digambarkan penulisin seolah-olah wujud di alam realiti.


  • Farah

    Sebuah buku yang penuh dengan pengajaran, sarat dengan ingatan buat kebaikan kita semua. Jalan cerita juga menarik dan membuatkan pembaca ingin mengetahui dengan lebih mendalam lagi.


  • Rosfaezah

    novel yang mantap dapat melahirkan roh dakwah dalam diri pembaca. kerna sinergi itu bkn hnya 1+1=2 tetapi 3 kerna ada nya keimanan


  • aimi

    ::memahami iman dalam satu dunia yang praktikal~best^^


  • Jannah

    Terasa manisnya ukhuwah hanya melalui sebuah buku.


  • Ain Daud

    5 stars aren't enough.


  • Najihahusna

    subhanallah . very interesting .


  • Shahrul AhLami

    persahabatan berpaksikan keimanan


  • Zulhilmi Zakaria

    buku yang menarik , mempraktikkan konsep "iman" dalam kehidupan seharian dan membuat hati aku terdetik utk belajar di bumi barakah Jordan :)


Your email address will not be published. Required fields are marked *
Name *
Email *
Website
  • [PDF] ↠ Unlimited ↠ Sinergi : by Hilal Asyraf ✓
    418 Hilal Asyraf
  • thumbnail Title: [PDF] ↠ Unlimited ↠ Sinergi : by Hilal Asyraf ✓
    Posted by:Hilal Asyraf
    Published :2019-02-11T10:55:56+00:00